PRIPREMA
4. Dozatori s silosima
Nakon pristizanja sirovina u pogone putem tzv. dozatora s silosima one se u optimalnim dozama prevoze do uređaja za pripremanje. U smesu se doliva voda i pomoću višetonskih miešalica se prerađuje u masu s finom, zrnatom strukturom.
5. Mlevenje na valjcima
Pomoću tih valjaka za mlevenje masa se dalje meša i zrna se melju na ispod 20 mm.
6. Valjkasta drobilica
U valjkastim drobilicama smesa se dalje usitnjava na veličinu ispod 0,8 mm. U našem pogonu u Guttauu smesa se usitnjava čak i na veličinu do 0,035 mm. Pomoću ove metode postižemo izrazitu tvrdoću naših proizvoda "PREMION" i "KERA-Biber".
7. Sleganje
Nakon toga smesa se na transportnim trakama prevozi do posebnih posuda za taloženje, gde ostaje otprilike dve nedelje, sve dok pripremljena sirovina ne postigne savršeno stanje u kojem joj se više ne menja sadržaj vlage.
8. Kružni dozator s cediljkom
Nakon što sirovina postigne savršeno stanje ona se dalje prenosi u kružni dozator s cediljkom, gdje se potom smesa navlaži i presuje u male glinene prutiće istih dimenzija. S obzirom na to da više nije zrnate strukture sada je možemo smatrati idealnom za oblikovanje.